Bloemen verwelken, schepen vergaan, maar minerale isolatie blijft heel lang bestaan

aug 19, 2022 | blog |

Met minerale isolatie kies je voor materialen die van nature perfect duurzaam zijn. Rotswol, glaswol en cellulair glas worden gemaakt van quasi onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen. Ze hebben een geringe milieu-impact, overleven ruimschoots de gebouwen waarvoor ze worden gebruikt, en presteren zelfs na een halve eeuw nog even goed als op het moment dat ze werden geplaatst. Bovendien zijn minerale isolatiematerialen een zeer goede keuze met het oog op circulariteit. Bij de afbraak van een gebouw worden ze niet weggegooid, maar krijgen ze een nieuwe bestemming.  

 Bijna onuitputtelijke grondstoffen

Minerale isolatie – de verzamelnaam van glaswol, steenwol en cellulair glas – is al van bij de ‘geboorte’ bijzonder milieuvriendelijk. Het is – zoals de naam het al zegt – gemaakt van minerale grondstoffen en dus rechtstreeks afkomstig uit onze aarde.

Vroeger ontstond glaswol door het smelten van zand, kalk en soda. Tegenwoordig wordt er voor de productie tussen de 50% en 80% gerecycleerde glasscherven gebruikt, afkomstig van vlak glas, flessen en bokalen. Glas smelt gemakkelijker dan zand, waardoor er tot 20% minder energie nodig is.

De belangrijkste grondstoffen voor rotswol, ook steenwol genoemd, zijn aardkorstgesteenten en basalt – een van de meest voorkomende grondstoffen op onze planeet en gerecycleerde rotswol. De aarde produceert elk jaar 38.000 keer meer basalt dan de productie van rotswolisolatie nodig heeft.

Cellulair glas heeft gerecycleerd glas en zand als basismateriaal, aangevuld met minerale stoffen en andere natuurlijke materialen. Vandaag is ongeveer 60% van de grondstof van cellenglas vlak glas, afkomstig van autoruiten.

Glas, zand en vulkanisch gesteente komen in Europa heel veel voor. Dat maakt minerale isolatie in principe quasi onuitputtelijk.

Minerale isolatie gaat (minstens!) 50 jaar mee

Glaswol, steenwol en cellenglas garanderen niet enkel thermische isolatie om ‘u’ tegen te zeggen. Die thermische prestaties blijven ze minstens een halve eeuw behouden. Een investering in minerale isolatie is daarom synoniem voor een investering in de toekomst.

Bij testen in gebouwen van 50 jaar oud, blijkt dat minerale isolatiematerialen nog even goed presteren als op het moment dat ze werden geplaatst. Aan cellulair glas wordt een verwachte levensduur van 100 jaar toegekend. De gehanteerde levensduur voor glas- en steenwol is 75 of 100 jaar, afhankelijk van de toepassing (vloer, buiten- of binnenwand, vlak dak of hellend dak).

Dat glaswol, rotswol en cellenglas aan de verwachte prestaties blijven voldoen, zelfs na vele tientallen jaren dienst, komt doordat ze functioneren volgens het principe van stilstaande cellenlucht. In tegenstelling tot andere isolatiematerialen is lucht niet vluchtig. Bij minerale isolatiematerialen blijft dan ook de isolerende prestatie behouden.

Niets gaat verloren

Minerale isolatiematerialen hebben niet alleen een lang leven, ze krijgen zelfs een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten. Ze passen daarom perfect in de circulaire economie. In tegenstelling tot de klassieke ‘take make waste’-economie, waarbij grondstoffen en energie worden ingezet om een product te maken dat na gebruik op de afvalberg belandt, tracht de circulaire economie van elk eindpunt een beginpunt te maken en zo de kringloop te sluiten. Minerale isolatieproducten die aan het einde van hun leven gekomen zijn, hoeven niet weggegooid te worden, maar kunnen gerecycleerd en omgevormd worden tot nieuwe producten. Dat levert niet enkel geen nieuw afval op, het getuigt ook van bijzonder respect voor de natuurlijke grondstoffen die we ter beschikking hebben.

Naast het recycleren kan glaswol worden hergebruikt voor akoestische isolatie of voor toepassingen waar de thermische eigenschappen minder belangrijk zijn. Dakisolatie kan bijvoorbeeld een tweede leven krijgen in vloerisolatie of in een lichte scheidingswand tussen twee kamers.

Steenwolresten worden tot briketten geperst en hergebruikt als secundaire grondstof voor de productie van hoogwaardige nieuwe steenwolproducten. Nieuwe steenwolisolatie bestaat vandaag tot wel 50% uit grondstoffen die zijn gerecycled.

Cellenglasplaten worden gerecycleerd tot vulstof in landschapsaanleg of ingezet als thermisch isolerend granulaat.

Meer informatie

Meer informatie Meer info over de vele voordelen van minerale isolatie vind je op www.mineraleisolatie.nl en www.mineraleisolatie.be, de websites van MWA (Mineral Wool Association Benelux). MWA is in 1987 opgericht als samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische producenten van minerale isolatie. De bedrijven die hiervan deel uitmaken zijn: Rockwool, Saint-Gobain Isover, Knauf Insulation, Ursa en Foamglas.

Bericht in pdf

Download hier het bericht