Minerale isolatie is de verzamelnaam voor isolatieproducten op basis van minerale grondstoffen, al dan niet gebonden met een bindmiddel.

Vervaardigd uit lokale grondstoffen

Minerale isolatie bestaat uit minstens 90 procent lokaal beschikbare minerale grondstoffen zoals kalksteen, veldspaat, dolomiet, basalt, diabaas, zand en cement. De producenten winnen deze grondstoffen uit de vrijwel onuitputtelijke natuurlijke voorraden, maar grotendeels ook uit recyclage.

Glaswol en steenwol vormen de meest gebruikte isolatiematerialen. Glaswol wordt gemaakt van zand, gerecycleerde glasscherven en gerecycleerde glaswol. Steenwol wordt gemaakt uit vulkanisch gesteente, gerecycleerde steenwol en gerecycleerde mineralen uit andere industriële activiteiten.

Cellenglas wordt in hoofdzaak vervaardigd uit gerecycleerd glas, afkomstig van vlak glas.

Productie …

De minerale grondstoffen worden gesmolten bij hoge temperatuur (1.400 tot 1.500°C) en gesponnen tot vezels. Die worden tijdens dit proces besproeid met een in water opgelost bindmiddel. De vezels koelen snel af en worden glasachtig stijf.

Vervolgens wordt het bindmiddel uitgehard in een tunneloven bij ca. 250°C. Daarbij verkrijgen de producten hun vormstabiliteit, zodat de minerale isolatie op maat kan worden gesneden in plaat- of rolvorm.

Bij de productie van cellenglas wordt koolstof toegevoegd aan glaspoeder om het schuimen van het glas te verkrijgen. Door het mengsel op te warmen ontstaan glascellen, gevuld met een inert gas.

… en productiviteit

1 m³ grondstof levert tot 150 m³ minerale isolatie op. Voldoende voor het isoleren van ongeveer drie vrijstaande woningen.