MWA onderschrijft Sustainable Development Goals

dec 20, 2018 | Uncategorized |

Op 22 mei jl. werd de SDG Relevance Tracker door VNO NCW en MKB Nederland gelanceerd om onder andere de prioriteiten binnen deze SDGs vast te stellen voor brancheorganisaties. De Mineral Wool Association, de brancheorganisatie voor toonaangevende isolatiebedrijven in Nederland en België, heeft deze exercitie al gedaan.

Onze leden produceren en verkopen isolatieproducten die gemaakt zijn van onbrandbare minerale wol en cellenglas. Via de bedrijfsactiviteiten dragen we bij aan de progressie van de gestelde doelen, zowel op de korte als op de lange termijn. We zijn ervan overtuigd dat we op het gebied van gezondheid en stedelijke ontwikkeling een grote en positieve impact kunnen hebben, en kozen er daarom voor om de volgende SDGs te prioriteren:

De Sustainable Development Goals (SDGs)

In 2015 hebben de 193 lidstaten van de VN met betrekking tot duurzaamheid zeventien nieuwe wereldwijde geldende doelen aangenomen die de economische, sociale en milieuontwikkelingen moeten gaan bevorderen. In 2030 moeten die doelen bereikt zijn. De doelen omvatten 169 tussendoelen en zijn bedoeld om de zogeheten millenniumdoelen uit 2001 te vervangen. Daarbij is het de bedoeling om de aandacht te verschuiven van een ontwikkelingsperspectief naar een breder perspectief dat ten grondslag ligt aan wereldwijde ontwikkelingen, met de nadruk op de economische, ecologische en sociale dimensies. Dit maakt de nieuwe doelen relevant voor alle landen ter wereld, evenals voor bedrijven.

Uitdagingen voor de sector?

Die zijn er zeker. We kunnen echter onze  stakeholders ondersteunen bij het verminderen van de milieu-impact van de gebouwen, of helpen bij het renoveren en aanpassen van bestaande gebouwen, waarbij we de juiste balans tussen energie, milieu, comfort en veiligheid weten te respecteren ten behoeve van een duurzame, veilige, gezonde en prettige leefomgeving.

Het programma van MWA voor duurzame ontwikkeling

1. Een goed binnenklimaat

Een goede leefomgeving binnen is belangrijk voor de gezondheid en kwaliteit van ons leven. De leden van MWA ontwikkelen duurzame producten en systemen die bijdragen aan een goed binnenklimaat gekoppeld aan een comfortabele leefomgeving zonder schadelijke emissies. Hierbij streven we naar totaalkwaliteit op het gebied van comfort, gebruikskwaliteit, betaalbaarheid, lage milieubelasting en lage energielasten.

2. Een veilige, duurzame en robuuste gebouwde omgeving

Om een goede bijdrage te leveren aan de gebouwde omgeving, moeten we niet alleen kijken naar het product zelf, maar ook naar hoe het zich gedraagt als het daadwerkelijk wordt toegepast. Minerale isolatie kan onbeperkt in elk type gebouwschil toegepast worden. Zij behoudt altijd haar isolatiewaarde, trekt geen water aan, zuigt geen vocht op en is brandbestendig.

3. Van nature duurzaam

Onze planeet heeft eindige hulpbronnen. Om aan de behoeften van toekomstige generaties te kunnen voldoen, moeten we onze middelen efficiënter gaan gebruiken. Minerale isolatie wordt geproduceerd uit zand en glas (glaswol), gerecycleerd glas en mineralen (cellenglas) of uit vulkanische steen (steenwol). Deze natuurlijke grondstoffen worden door de natuur in grote hoeveelheden aangemaakt en zijn onuitputtelijk. Daarnaast wordt minerale isolatie ook hergebruikt en gerecycled. Het storten of verbranden ervan is dan ook overbodig.

4. Hogere energie-efficiëntie en meer comfort met minerale isolatie

Gebouwen hebben een enorm potentieel als het aankomt op energiebesparing. De juiste keuze van isolatiemateriaal zal niet alleen het energieverbruik terugdringen, maar kan tegelijkertijd het veiligheids- en comfortniveau verhogen en de milieu-impact verminderen. Met name de EPBD 2018 is hierop uitgelegd, die regelt dat nationale overheden bij het streven naar energiezuinigheid, verplicht zijn rekening te houden met gezondheid en brandveiligheid. Energieprestaties, brandveiligheid, de kwaliteit van leven en betaalbaarheid in een gebouw moeten dan ook met elkaar in balans worden gebracht. Comfort voor de gebruiker moet al in de ontwerpfase worden gekwantificeerd en gekwalificeerd.

5. Anticiperen op de omstandigheden van de toekomst

We hebben te maken met een realiteit van extreem weer en een groeiende bevolking met hele verschillende behoeften. Dit zijn trends die doorzetten. MWA wil bijdragen aan de aanpassing van de bouw aan de omstandigheden van de toekomst met behulp van haar kennis en kunde, en door samen te werken met bedrijven, organisaties en autoriteiten.

Over MWA

Mineral Wool Association Benelux (MWA) werd in 1987 opgericht als samenwerkingsverband van Belgische en Nederlandse producenten van glaswol en steenwol, ook wel minerale wol genoemd. De huidige leden-bedrijven zijn Knauf Insulation, Rockwool B.V., Saint-Gobain ISOVER en URSA Benelux.  Pittsburgh Corning, producent van cellenglas, is geassocieerd lid.

MWA promoot de voordelen van het isoleren met minerale isolatie op het vlak van thermische prestatie, geluidscomfort, brandveiligheid en duurzaamheid. De associatie is betrokken in allerlei organisaties op producttechnisch en beleidsniveau. Ze participeert in overlegorganen over de bouw, neemt deel aan overleg op het domein van standaardisering, ondersteunt onderzoek en technologische verbeteringen, publiceert in vakbladen en presenteert op symposia.

Alle MWA-leden produceren in België of Nederland voor de Benelux-markt, maar ook voor export. De technologische kennis voor minerale isolatieproducten is hierdoor sterk aanwezig in de Benelux.

Download position papier hier

Position paper in pdf