Hogere energie-efficiëntie en meer comfort met minerale isolatie

nov 27, 2018 | Uncategorized |

De Europese Unie streeft ernaar om in 2050 een energie neutrale gebouwde omgeving te hebben. Het Europees Parlement stelde in januari van dit jaar de lat hoger voor energiebesparing (35%) en duurzame energie (35%), nadat eerder de doelstelling voor C02 reductie al naar 40% ten opzichte van 1990 was aangescherpt. Lidstaten vullen dit op eigen wijze in.

België

Vanaf 2021 moet alle nieuwbouw in België voldoen aan de BEN-eisen. Dit houdt in dat gebouwen weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, moet zoveel mogelijk uit groene energiebronnen gehaald. Daarnaast is in 2018 ook het S-peil ingevoerd, ter vervanging van het K-peil en de Netto Energiebehoefte (NEB) in de woningbouw. De eis is op S-31vastgesteld. Het S-peil of ‘schilpeil’ is bedoeld als een parameter die alle kwaliteiten van de gebouwschil gelijkwaardig evalueert.

Nederland

In 2030 moet in Nederland 49% van de C02-uitstoot zijn terug gedrongen ten opzichte van 1990. Het doel is om in 2050 de gebouwde omgeving C02-arm te hebben. Het Klimaatakkoord dat invulling geeft aan deze doelstelling zal vanaf 2019 ter uitvoering worden gebracht. Om huurwoningen energiezuiniger te maken zijn afspraken gemaakt met woningcorporaties. De doelstelling is een gemiddeld energielabel B in 2021. Voor nieuwbouw geldt dat vanaf 2020 alle gebouwen moeten voldoen aan BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

Energie en comfort in balans

Bij het realiseren van energieneutrale gebouwen ligt de nadruk momenteel op de energieprestaties van een gebouw. Een gebouw kan alleen duurzaam blijven als het een aangenaam gebouw is om in te verblijven. Energieprestaties, de kwaliteit van leven en betaalbaarheid in een gebouw moeten met elkaar in balans worden gebracht. Comfort voor de gebruiker moet al in de ontwerpfase worden gekwantificeerd en gekwalificeerd.

Nieuwbouw: betaalbaarheid en ontwerpvrijheid

Op dit moment kennen we de EPC-waarde (Nederland) en het E- en S-peil (België) om de energie­efficiëntie te berekenen. De systematiek die nu wordt ontwikkeld voor BENG, gaat uit van een zogeheten ‘kilowattuur per vierkante meter per jaar’-eis. Dit is in de basis een goede methode. De eerste doorberekeningen die zijn gemaakt laten echter zien dat de (voorgenomen) BENG-eisen veel impact hebben op zowel ontwerpvrijheid als de kosten van woningen. MWA vindt dat zowel betaalbaarheid als ontwerpvrijheid heel belangrijk zijn. Zij pleit voor een betere mix van vereiste energiebesparing, ontwerpvrijheid en meerkosten voor de eindklant.

Bestaande bouw: Vergroening van maatregelen

Om tot meer energie-efficiëntie te komen in bestaande bouw, is MWA van mening dat dit niet mogelijk is zonder daarbij verplichtingen op te leggen. Zij denkt aan een korting op de WOZ bij een substantiële energiebesparing of een extra heffing op de onroerende voorheffing (België) voor woningen die niet binnen een bepaalde termijn energie-efficiënt zijn aangepast. Een beter energielabel leidt daarbij tot een lagere heffing.

MWA ondersteunt de doelstelling in het Klimaatakkoord waarin gesteld wordt dat gemiddeld 200.000 gebouwen per jaar aardgasvrij gemaakt worden tot 2050. Deze doelstelling is alleen haalbaar bij het substantieel verbeteren van de isolatiegraad van bestaande woningen.

Stimuleringsmaatregelen

Om de nodige versnelling aan te brengen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving is een langdurig en consequent btw- en subsidiebeleid noodzakelijk. Er moet een samenhang zijn tussen doelstellingen, verplichtingen en stimuleringsmaatregelen. Het helemaal energieneutraal van een woning zou extra gestimuleerd moeten worden.

lndustrie

Ook de industrie kan meer energie-efficiëntie realiseren met behulp van isolatie. ledere investering die binnen vijf jaar kan worden terugverdiend, moet worden uitgevoerd (Activiteitenbesluit). De overheid moet beter zorgdragen voor handhaving hiervan.

Een energie-efficiënt gebouw

Minerale isolatie draagt bij aan een energie-efficiënt gebouw. Het is geschikt voor het isoleren van woningen, bedrijfs- en kantoorpanden en de industrie. Minerale isolatie verbetert de geluidsisolatie, is zeer duurzaam en bovendien onbrandbaar. Dit laatste draagt bij aan een verlaging van het bedrijfsrisico. Minerale isolatie voldoet daarbij aan de strengste normen en eisen van productkwaliteit en toepassing.

Download position papier hier

Position paper in pdf