Gezondheid

Een goed geïsoleerde omgeving met een aangenaam geluidsklimaat draagt aanzienlijk bij tot een verminderd stressniveau. Het ademend vermogen van de isolatie heeft eveneens een impact op de gezondheid en het leefcomfort.


Minerale isolatie beschermt niet alleen tegen warmte en kou, maar is ook geluidsisolerend. Door haar open vezelstructuur vormt ze een bijzonder efficiënte geluidswering, waardoor een aangename woon-, leef- en werkomgeving ontstaat. Geluidsoverlast wekt namelijk irritatie op en heeft ook een impact op ons welzijn. Slaapstoornissen, stress, verminderd denk- en concentratievermogen, verhoogde bloeddruk.

Er bestaan tal van minerale isolatieproducten, waaronder akoestische plafondtegels, dak-, wand- en vloer-(geluid)isolatie en absorptie-oplossingen. Ze zijn breed toepasbaar in kantoren, openbare gebouwen, woningen en industriële installaties.

 

Het belang van geluidsreductie

Het niveau, de duur en de frequentie zijn de factoren die mensen beïnvloeden bij de ervaring van geluid. De mate waarin muren, wanden of vloeren weerstaan aan het overbrengen van geluid van de ene kamer naar de andere wordt bepaald door:

  • het geluidsabsorberend vermogen
  • de massa van een bouwelement
  • de structurele isolatie van elementen in het gebouw
  • de transmissie van geluid

 

De uitgelezen keuze

Minerale isolatie zorgt dankzij haar open vezelstructuur voor een bijzonder efficiënte geluidswering, waardoor een aangename woon-, leef- en werkomgeving ontstaat. Het elastische materiaal vult de ruimte tot in de kleinste hoekjes voor een maximale geluidsisolatie.

Bovendien werkt minerale isolatie tegelijk ook thermisch isolerend. Voor toepassingen waar geen thermische vereisten gelden, bestaan er specifieke producten die vooral het geluidscomfort bevorderen.

Het belang van de binnenluchtkwaliteit

Een goede luchtkwaliteit draagt bij tot aan een aangename, comfortabele en gezonde woon- en leefomgeving. Verschillende elementen bepalen de binnenluchtkwaliteit: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtverontreinigingen, ventilatie, afzuiging.

Vooral de luchtvochtigheid is een belangrijke parameter om het comfort in gebouwen te garanderen. Die bepaalt namelijk in grote mate de gevoelstemperatuur in de woning en kan schimmelvorming in de hand werken.

Het gebouw herademt

Minerale isolatie is waterafstotend en neemt geen vocht op. Aanwezige waterdamp kan zonder problemen weer uitdampen. Het gebouw verkrijgt zo ‘ademend’ vermogen, waardoor een gezond binnenklimaat ontstaat.

Bij nieuwbouw met minerale isolatie droogt de structuur (beton, chappe, pleisterwerken) sneller uit, zodat de bewoners hun woning vroeger kunnen betrekken.

Gsm-bereik

Het toenemende gebruik van isolatieplaten met aluminiumfolie zorgt steeds vaker voor een slecht gsm-bereik in nieuwbouwwoningen.

Omdat het materiaal niet aan weerszijden bedekt is met metaalfolie, doen er zich op dit gebied geen problemen voor met minerale isolatie.

100% veilig

Weinig bouwmaterialen werden zo vaak onderzocht en getest als minerale isolatie. Daaruit blijkt dat minerale isolatie een veilig en gezond product is zonder gezondheidsrisico voor de installateur en de bewoner.

Volgens de Europese richtlijn 97/69/CE is minerale isolatie geclassificeerd als groep 3, d.w.z. gunstiger dan koffie en in dezelfde categorie als thee en dus niet te classificeren als kankerverwekkend voor de mens.

Download position papier gezonheid en veiligheid hier

 

Position paper in pdf